(tro)

"Vad är det som händer?" frågade han, kuratorn, när jag som plötsligt stod gråtandes utanför hans arbetsrum hunnit sätta mig ner i den röda soffan, och jag hörde att han var från göteborg. "jag..jag...jag vet inte längre" stammade jag fram och föll ihop mot mina knän. Det raserade. Jag störtade, krossades, utplånades, ödelades helt. Jag raserade, jag föll. Jag grät ut inför en annan levande människa för första gången sedan jag började slita mig själv i stycken, sedan dagen mina tankar varit fyllda med mörker och mina andetag evigt svarta. Han satt tyst ett tag, reste sig sedan upp och öppnade dörren och sa till personen utan som skulle ha sin samtalstid då att det hade dykt upp något akut. Sen satte han sig igen och jag kände hans trygga blick mot min rygg, medan han gav mig den tid jag behövde. Sen pratade vi, och när han sekunden innan jag stängde dörren sa att allt kommer att bli bra så gjorde jag något jag inte gjort på en väldigt lång tid; jag trodde honom faktiskt.

bildkälla

(jag behöver er)

Vid middagsbordet satt dem. Det var de enda tjugo minutrarna de spenderade tillsammans per dag, enda tiden de var en familj. Hon satt tyst mitt emot sina föräldrar, petade med gaffeln i maten. Hon såg i sin fars ögon att han egentligen var på jobbet, vid sin dator, i staden där han föddes, eller var som helst utom precis där vid bordet av ek. Efter några samvetsframtvingade artighetsfraser reste sig hennes föräldrar för att åka och handla, lämnade henne vid bordet med hakan lutad mot knäna. Billyktorna svepte över hennes ansikte när dem åkte iväg i deras röda bil, och tystnaden som återstod i den gula villan var total. Bara en artonårig flickas allt snabbare andetag var vad som hördes, samtidigt som en vulkan fick utbrott inom henne, och hela hennes existens svämmades över av lava.
˜
"jag behövde er...." viskade hon tyst mellan gråtattackerna som stegrade i takt med lavan som brände ner allt i hennes värld. "jag..jag..jag behövde er!" skrek hon nu högt ut i tomhetspartiklarna, så det ekade mellan väggarna. "jag behövde er jag behövde er jag behövde er jag behövde er..." upprepade hon nu tystare för sig själv, maniskt och monotomt om och om igen. Lavan började sakta stelna till ångestfyllda stenar som föll från hennes kropp, ner på marken. In under bordet av ek.
˜
"jag behöver er." viskade hon en sista gång ut i luften, innan hon utmattad återgick till stillsam gråt. Och trots att ingen hörde henne, ingen bevittnade det rasande utbrottet hos en svag och ensam artonåring så kändes det lite bättre efter att ha uttalat orden hon aldrig uttalat förut. Stenarna under ekbordet kommer bara att bli fler, men hon överlevde även den här naturkatastrofen. Ja jag överlevde faktiskt, tänkte hon medan billyktornas ljus åter lyste upp och färgade hennes ansikte gult, och hon hälsade leende på sina föräldrar vid dörren. Log mot dem, som om inget hade hänt. Log mot dem, som om hon inte brann. Log mot med, som om hon inte alls behövde dem mer än någonsin.
bildkälla

(idiotiskt)

Det är så idiotiskt. Så självdestruktivt. Så naivt. Att börja hoppas, när jag vet att han egentligen gillar någon annan. Han gillar mig också, det vet vi båda, men jag vet att han gillar henne mer. Ändå börjar jag hoppas. Hoppas när han tar min hand, hoppas när han omsluter mig länge i sin vama famn. Men jag känner honom bättre än han känner sig själv, denna fantastiska människa, och jag ser i hans blick att han vill ge sin evighet till henne. Jag är bara nuet, en tillfällighet. Men ändå tillåter jag mig att börja hoppas, tillåter endorfinet att spridas i min kropp, trots att det är dömt att misslyckas. Men det är nog enda sättet att överleva. När han är det enda som får mig att se en framtid blir hoppet min överlevnadsinstinkt, en instinkt som inte bryr sig det minsta om det är helt befängt och oförståndigt. Som inte bryr sig även om det garanterar att jag kommer dö långsamt, medan mitt hjärta plågsamt rinner ut som tårar genom mina ögon. Och trots att det redan gör ont, ont att se henne, ont att se honom, ont att veta att det hade varit vi om det inte var för henne, ont att veta att jag inte var tillräcklig, så kan jag inte göra något annat än att hoppas. Och det är så idiotiskt.

bildkälla

(alltid kall)

Kall. Alltid kall. Med sorlet av berusade röster, och musik med så stark bas att den styr hjärtrytmen i bakgrunden satt hon där. Kall, trots alkoholens utvidgande av blodådrorna som brukar skapa en illusion av värme. Kall, trots att hon var i en källarlokal med femhundra dansande kroppar. Kall, trots att hon satt hud mot hud mellan två vänner vid ett runt rött bord med en värmeljuslykta på. Alltid kall.
˜
Hon tog lyktan, värmde händerna över lågan. Insåg att hon troligtvis brände sig, men i ruset var hon så bedövad att hon struntade i det. Bara jag blir varm tänkte hon, bara hon någon gång blev varm. Hon lät fingrarna leka med ljuset och stämde halvhjärtat in i sina vänners skratt medan hon blickade ut över lokalen. Ut över havet av människor som i dold desperation letade efter någon att hålla dem varma inatt, kanske resten av livet. Precis som hon. Men när hon ofokuserat såg dem allihopa, trånande och kämpandes, kände hon sig så fel som satt några meter bort. Hon avundades att dem orkade kämpa för det dem ville ha, det hon också ville ha, men det var en kamp hon inte orkade utfärda. Hon hatade att hon saknade orken, hon bara frös. Jag får värma mig på värmeljus så länge, tänkte hon, tills hon hittar någon som värmer hennes stelfrusna händer i sina. Fast då hon är fel, och hellre är den som tyst iaktar än deltar i den desperata dansen, kommer hon nog få låta eldlågan värma henne länge. Kanske för alltid. Alltid kall.
bildkälla

(djur)

Det sägs att det som skiljer oss människor från alla djurarter är att vi inte bara vet om våran existens, utan vi vet att vi vet. Så trots att vi är är byggda av samma kött, blod och drifter så är vi ändå lite mer utvecklade, lite mer värda. Vi är inte som djuren, det vet jag, men jag tror inte att det som skiljer oss är om vi är medvetna eller inte, jag tror att det ligger djupare än så. Jag vet att det ligger djupare än så.

˜

Tänk er en kronhjort. Vad vi vet är dess liv är inte mer komplicerat än att den äter, sover, förökar sig eller flyr vid fara. Skulle det den flydde ifrån ändå hinna ikapp den, lyckas skada eller såra den, så skulle den ha ont på samma sätt som vi. Ett brutet revben från en misshandel bakom konsum gör lika ont som en bruten vrist vid en rovdjursattack. Där är vi lika, där är vi alla djur.
˜
Men smärtan vi känner vid tankar om att vi inte duger, stressen som gör att det känns som att radioaktivt avfall bränner i magen, tröttheten som får våra kroppar att vägra gå upp vid depression, paranoian när man känner trots att man ligger tryggt i sitt rum, allt sådant som känns men som inte kan bevisas, där skiljer vi oss. Kronhjorten skulle inte ligga apatisk bland ljung och ris i en vecka för att familjen raserar, vänner sviker och den inte kan sova om nätterna. Den känner inte sådant som inte kan bevisas. Den slipper bli hemskickad av doktorer varje månad som säger att den är frisk, vi hittar inget fel på dig, fast den likväl ligger där i smutsen. Vi som vet att vi vet har två dimensioner att bli sjuka på, den fysiska då vi får tabletter, men även den psykiska då vi får skämmas för våra obcenta och uppmärksamhetsjagande hitta-på-fantasier. Samma smärta, samma akuta behov av hjälp, men ändå så olika förståelse.
˜
Så jag skulle aldrig säga att vi är lite mer utvecklade och lite mer vetande än djurarterna omkring oss, då det faktiskt är de som hittat ett sätt att leva i världen, medan vi utvecklat ännu en i våra hjärnor, där vi bara vill dö.

RSS 2.0