(sammanfattning av sommaren, eller, jag vet inte riktigt)

Bevismaterial ett trillade in i hennes liv som från ovan. Ett namn och en känsla som alltid funnits där i bakgrunden, men som hamnade i skymundan när hennes liv föll ihop. Men när hon dag för dag började känna en hundradels mer livslust än förut var hon plötsligt en kväll tillräckligt hel för att märka honom. Då var han en gudagåva, en räddning som gjorde hundradelar till heltal och hennes mörka nätter trygga. Det fanns alltid problem mellan dem, familjer utan samtycke och historier som gjorde dem rädda för sina känslor. Det var bråk som ledde till saknad, så det slutade alltid med långa nätter i varandras armar i hennes lilla studentrum, viskandes att de inte visste vad de skulle göra. Hur skulle dem, två trasiga och flyktbenägna människorna, kunna komma varandra nära nog när närheten skrämde dem till döds? Hans eviga strävan efter henne, och hennes månader av ignorans på grund av räslan för att han skulle komma att såra henne så mycket att hon aldrig skulle kunna resa sig igen, slutade ändå med att hon la ner allt skydd hon någonsin haft och släppte in honom. För första gången någonsin. Men bevismaterial ett lockades av ett mindre komplicerat liv, och rollerna blev omvända. Hon lämnades med sin strävan, åtrå, känslor och längtan i sitt lilla studentrum, och nätterna var åter igen mörka och farliga. 
 
Bevismaterial två hade hon egentligen bara träffat på en fest och sedan råkade han av misstag skicka henne en låt, och den flyktiga konversationen ledde till otaliga fler. Dygnet runt, om allt, om inget. Hon spelade låten varje dag och fylldes för första gången av en känsla av hopp, och kanske till och med ett uns av glädje. När de träffades höll de om varandra, de kunde ligga så i timmar utan krav på mer och utan att vilja vara någon annanstans. Hon lyssnade alltid på hans hjärta då hon aldrig hittade sina egna hjärtslag och andades hans doft, medan han lekte med hennes händer och tryckte henne närmre. Hon fick följa med till hans värld en bit utanför stan, träffa hans föräldrar och uppleva en trygghet hon inte upplevt sedan hon var barn, och sedan börja känna sig hel igen trots att bevismaterial ett gett henne tankar om att hon är för trasig för att kunna bli älskad. För fel för världen. Och kanske lyckades han få henne att tro på hans ord, för hon drog sig för att berätta om sina problem för bevismaterial två. Berätta om sina dagliga tankar på att vilja fly bortom den här världen, sin handfull tabletter hon tar varje morgon och sina frekventa samtal på psykiatrin . Men hon tänkte att om han börjar gilla henne först med bara små utvalda delar av sina problem och historia, kan hon allt eftersom berätta resten och han skulle hålla om henne ändå. Kanske till och med hjälpa henne igenom allt, till tonerna av låten han skickade henne första gången de pratade på riktigt. Men vissa människor blundar och lever på ruset av alkohol och glädje, istället för att släppa in andras ondska och sorg i deras liv. Han visade sig vara en av dem och försvann, så hon lämnades i sitt lilla studentrum, och nätterna var åter igen mörka och utan hjärtslag. 
 
Bevismaterial tre hade hon varit hemligt förälskad i sen år tillbaka. Hon hade skrivit om det, drömt om hur saker skulle kunna bli och gråtit otaliga gånger över hans blickar åt andra. Men ändå visste hon alltid att det fanns något där. De där sekunderna de delade då luften mellan dem blev elektrisk var på riktigt, de var inte inbillning. Och efter månader av känslor blandat med vänskap och ilska nöjde hon sig med de där magiska sekunderna de hade. Även om det var allt det skulle bli så fick det vara nog, bara han delade dem med henne brydde hon sig inte vem han sov med om nätterna. Hon var nöjd med att de var så bra vänner att ingen märkte hur de höll andan och tryckte sig mot varandra när de delade en soffa. Fast hon kan inte förneka att det brände till i hennes hjärta när han en dag höll handen med en annan flicka och dem sa att det var seriöst. Att det var kärlek. Det var precis under en period av bråk med bevismaterial ett, vilket ledde till att tabletter fick lindra den kvällens plågor, och det hade kunnat leda till att alla problem hade kunnat sluta precis där och då om inte en vän kommit i precis rätt sekund. Men sen på en sista sommarfest på en brygga där fulla ungdomar vinglade omkring och pratade om sin framtid, blev plötsligt en arm runt midjan till en omfamning, och det till att hålla handen. Hon och pojken som var hennes vän och hemliga förälskelse, bevismaterial tre. Och nog visste hon att det var fel, att han höll om och tittade så kärleksfullt på helt fel flicka den här kvällen. Henne. Men det var så många känslor som legat där och väntat på att explodera i så många år att hon bestämde sig för att flickvännen på andra sidan stan inte fanns ikväll. Och jag tror att han bestämde samma sak. De fick äntligen spendera en natt ihop, och efter en så lång längtan efter att få röra varandras hud och låta världen explodera så fanns bara de två på hela jorden. Och de sov tätt tätt ihop och värmde varandra från den kalla kvällen. Morgonen efter försökte de prata som att de inte hänt något, att de inte gjort något fel, att de inte förstört vänskapen, att han inte ska flytta om en vecka, men framförallt att det inte betydde något. Men det hade det gjort, i alla fall för henne. Men i sin tystnad anklagade han henne. Anklagade henne för att hon var trasig nog att vara med honom trots att han var upptagen, att hon lyckats förföra honom med sina ord om att hon inte brydde sig om livet. Att hon hade sänkt sin sköld först nu när han var någon annans, och inte gjort det för tre år sedan. Sen åkte han hem, kanske till sin flickvän, och hon lämnades i sitt lilla studentrum, och nätterna var återigen mörka och kalla. 
 
Efter en sommars samlande av bevis där vissa är större och har gjort tydliga ärr, och vissa är mindre och har dolts i en dimma av alkohol och cigarettrök, kan bara en slutsats tas. Tre pojkar, kärlekar, förälskelser, framtidsförhoppningar, eller kalla dem vad du vill, utan att lyckas behålla en enda. Allt dem ville var att ha henne, men så fort hon släppte dem inpå sitt liv insåg dem att hon inte var den de trodde. Att hon inte var värd den börda hon förde med sig. Så till denna flicka vill jag säga att hon nu vet att hon aldrig ska visa sig svag, visa vem hon är eller vad hon känner. Aldrig släppa någon inpå utan låta dem kämpa för att få henne och sedan lämna dem innan dem lämnar henne. Aldrig bli lurad till att tro att någon faktiskt kan älska henne trots sina ärr, eller att hon är värd mer än en natt av närhet. 
 
Men framförallt leder bevisen till slutsatsen att hon aldrig ska tro på att någon någonsin stannar kvar hos henne, för det enda som finns för alltid, det är ensamheten i hennes lilla studentrum, där nätterna alltid är mörka, kalla, farliga och hjärtlösa.
bildkälla

(en sista gång)

Som jag har längtat, år ut och år in, efter att hitta en bröstkorg att sova på och räkna dess hjärtslag då jag inte längre hittar mina egna. Jag väntade. Jag letade. Jag gav upp. Jag blundade. Jag öppnade ögonen. Jag fann honom.

 

Flickan på 163cm och blåmärken på knäna rev ner gallret som burade in hennes hjärta efter otaliga år av att bygga upp sitt försvar. Och lika snabbt som tårar börjar rinna sekunden man dragit sig undan var hon överväldigande och passionerat kär. Jag var kär, för första gången. Men glädjen över att äntligen få vara en del i det jag bara varit åskådare till gick över bara några månader efter att den bosatt sig i mitt sinne, för han tog med sig den lilla lycka jag hade lyckats hitta och lämnade mig ensam på mina tjugotre kvadratmeter för att aldrig komma tillbaka. Hade jag vetat att det var sista gången han skulle stänga min dörr bakom sig skulle jag sprungit efter och skrikit, bönat, bett och vädjat att han skulle hålla om mig en sista gång. Men jag var för bedövad av känslan av att något var fel, så jag hade redan lagt mig i sängen för att sova bort oron när jag hörde dörren smälla igen. En sista gång.

 

Jag skulle vilja göra den här känslan av min själ i ruiner inom mig till något vackert, något att dela med er. Ord som jag sedan kan gå tillbaka till och finna tröst i. Men det finns inget vackert i att bli lämnad. Det finns ingenting vackert i en gång besvarad kärlek som falnat. Och det finns ingenting jävla vackert i att år ut och år in vänta på någon att älska, för att sedan se den gå ut genom dörren, utan att ta kärleken med sig.

 


bildkälla

(det)

När började det? Frågar de, de som försöker hela min hjärna och själ genom att ställa diffusa frågor och hoppas på att mina svar ska läka mig själv. De menar när jag tog mitt första spadtag och började gräva upp min egen själ för att lämna ett tomt hål inom mig. Jag önskar att jag kunde svara snabbt och med det lugn som skrämmer dem in i märgen. Men frågan utlöser en snabbspolning av mitt liv, med en förhoppning om att vid något specifikt minne känna att "där, precis där började det" . Det, det som kröp in under min hud och sakta förgiftar mitt blod. Det som jag är rädd för en dag kommer att bli min död, trots att jag inte ens vet vad det är.

 

Började det när jag föddes med en sjukdom? Kanske var det förutbestämt att jag skulle bli en svag individ, och då den sjukdomen inte lyckades besegra mig kanske mitt straff blev att utplåna mig själv. Att motgång efter motgång skulle göra mig galen, tills jag själv avslutade allt. Då skulle ödet le genom ett norrsken och viska att den som skrattar bäst skrattar sist i kvällsbrisen.

 

Kanske började det när jag blev mobbad för hela min existens i första klass? Kanske repade jag mig aldrig, aldrig riktigt. Eller började det dagen jag med en ångestexplosion inom mig insåg att min mamma behandlat mig fel genom alla år? Att det kanske inte var mig det var fel på, att barn kanske får gråta och behöver kärlek. Kanske var det då något brast, vetskapen om min barndom som aldrig kommer tillbaka, och som jag spenderade i skam över att tro mig vara en så hemsk människa att inte ens min mamma ville veta av mig. Eller var det först när jag började hantera dessa känslor, skammen och dödslängtan med alkohol? Kanske är det först när man ger upp och låter berusningen ta över som man släpper in giftet i sitt blod på riktigt. Var det när jag brände och rispade min hud, när jag gick mot en buss en mörk natt, eller när jag slutade äta?

 

När började det? frågar de, och det enda jag kan göra är att le och sitta tyst, för de kommer ändå aldrig förståatt problemen de kallar för det, egentligen är jag.

 

bildkälla(en känsla av liv)

Det finns något vi alla kämpar för varje dag, en kamp som nog är det närmsta vi kommer komma det som kallas livsglädje. Vi kämpar för att känna något. Vad som helst som gör att vi känner att vi lever, att vi finns, att vi fungerar. Oavsett om det är glädje, endorfinkick, hat, dödslängtan, gåshud, stolthet, avsky eller kärlek så är det det enda som kan ge oss illusionen av att livet går framåt. Att vi trots allt vandrar längre och längre in i tunneln och faktiskt närmar oss slutet för varje steg, och inte att tunneln blev en sluten cirkel för flera år sedan. En tro på att det finns en början, en mellansträcka och ett slut, och inte bara en evighet av menlöst vandrande. Därför vill vi känna, för att något ska förändras i en värld där allt annat står stilla. Där en atom i universum fortfarande innehåller samma ämnen idag, som för en miljard år sedan, som för all framtid. En känsla av liv.

 

Det har gått tre dygn nu. Tre dygn av tystnad från honom som fick mig att känna mig mer levande än någonsin förut, på gott och på ont. Både då han försiktigt kysste mig i nacken när han trodde att jag redan sov, och då han med ett vandrande öga och lögner lyckades få mig att känna mig lika obetydlig som jorden under hans fötter. Det var sån han var. Sån han är. En som kunde få mig att lämna mitt eget skyddsnät för att få komma så nära honom som möjligt, och sedan lät mig falla handlöst innan han lyfte upp mig igen. Om och om igen. Ända tills han tagit alla mina känslor, det enda som får mig att fortsätta kämpa, och omvandlat dem till sina.

 

Det är nu jag skulle behöva bryta tystnaden med andetag av någon annan, men det kan jag inte göra förän jag börjar känna. För ni ser, det går inte att leva utan att känna känslor, och det går inte att känna utan att behöva påminas om mina känslor för honom. För de finns alltid där.

Alltid.

När jag har krypit ner i den alldeles för stora sängen och känner hur min hud bränns tänker jag på honom och den första natten vi spenderade ihop, den då han sa att min hud var det underbaraste han visste. Fryser jag känner jag längtan efter hans armar runt om mig och hur han trycker sig tätt tätt intill för att värma mig. Känns allt som vanligt ser jag för mig våra ständiga krig om täcket som pågick hela nätterna tills vi vaknade leendes av vår lilla lek. Vad jag än känner, oavsett om det är glädje, endorfinkickar, hat, dödslängtan, gåshud, stolthet, avsky eller kärlek så är det det som påminner mig om att livet går framåt för honom, medan jag bara springer runt i den labyrint där vi hamnar, vi som inte vågar leva.

 

bildkälla


RSS 2.0